Menu +

Blaasontsteking

Blaasontsteking ziekte
Een blaasontsteking of cystitis is een vrij onschuldige aandoening indien ze correct behandeld wordt. Het is vooral een vrouwenkwaal waarbij het slijmvlies in de blaas besmet is door bacteriën, meestal door de Escherichia Coli (E-Coli) bacterie. Het blaasslijmvlies ontsteekt wanneer de bacteriën zich vasthechten aan de wand van je blaas.




Waarom is het vooral een vrouwenkwaal?

De urinebuis van vrouwen is veel korter dan die van mannen (3cm in plaats van 14cm), verder ligt bij vrouwen de aars ook dichter bij de opening van de urinebuis. De vagina ligt tot slot vlak bij de urinebuis. Bacteriën kunnen daardoor erg gemakkelijk vanuit de darmen of vagina in de urinebuis terecht komen en zo gaan koloniseren in de blaas. Bovendien hebben vrouwen die seksueel actief zijn, zwangere vrouwen en vrouwen in hun menopauze een verhoogde kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Bij seksuele activiteit kunnen de bacteriën vanuit de vagina richting de urinebuis geduwd worden. Vrouwen in hun menopauze maken dan weer meer oestrogeen aan waardoor hun vaginaal slijmvlies vatbaarder is voor bacteriën, terwijl het slijmvlies in de urinebuis juist dunner wordt. Eén op drie vrouwen heeft wel eens last van een blaasontsteking, terwijl mannen zelden een blaasontsteking hebben.

Symptomen…

Een voortdurende aandrang om te plassen

Slechts kleine hoeveelheden urine tegelijk kunnen plassen

Je urine heeft een onaangename geur

Een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen

Troebele urine

Bloed in de urine of roze afscheiding bij het plassen

Pijn in de onderbuik

Lichte temperatuursverhoging (geen koorts)

Behandeling

Raadpleeg steeds je dokter wanneer je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt. Wanneer de ontsteking niet behandeld wordt, vergroot het risico op complicaties of op een ergere ontsteking aan de nieren.

Zeker zwangere vrouwen, kinderen en mannen moeten onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts. Bij zwangere vrouwen is er mogelijks een risico op vroeggeboorte. Terwijl er bij kinderen en mannen vooral gecontroleerd zal worden of er geen anatomische afwijking aan de basis van de blaasontsteking ligt.

Wanneer je naar de dokter gaat, neem dan alvast een urinemonster mee. Bij de apotheker kun je een steriel potje kopen om je plas in te bewaren. Probeer vooral het middelste deel van je urine op te vangen: plas eerst even naast het potje, dan erin en uiteindelijk nog wat naast het potje. Als je niet onmiddellijk bij de arts terecht kan, bewaar dan de urine in de koelkast. Hier blijft hij 24 uur goed voor onderzoek.

Antibiotica

Een normale blaasontsteking, zonder complicaties, zal doorgaans met een korte antibioticakuur genezen worden.

Pijnstillers

Soms schrijft de dokter ook pijnstillers voor om het plassen te vergemakkelijken. Want als je door de pijn je blaas niet volledig leeg plast, wordt de infectie in stand gehouden.

Veel drinken

Hierdoor moet je vaker plassen en worden de bacteriën regelmatiger weggespoeld.

Alle urine goed uitplassen

Haast je niet als je naar het toilet gaat. Neem de tijd om het laatste restje urine goed uit te plassen, want net in dit restje groeien de bacteriën snel.

Altijd plassen voor je naar bed gaat en na geslachtsgemeenschap

Door te plassen na geslachtsgemeenschap ga je de bacteriën die tijdens de daad in je urinebuis zijn geduwd weer verwijderen.

Drinken van veenbessensap

Het sap maakt de urine zuurder en/of de wanden van de blaas glibberiger. Op die manier zullen de bacteriën sneller uitgewaterd worden.

Vitamine D

Het effect hiervan is niet bewezen, maar het wordt soms extra ingenomen bij een blaasontsteking.

Het vermijden van geslachtsgemeenschap

Wanneer je een blaasontsteking hebt, wordt het afgeraden om geslachtsgemeenschap te hebben. Niet alleen omdat het pijnlijk kan zijn, maar ook omdat het de blaasontsteking in stand kan houden of zelfs verergeren.

Voorkomen van een blaasontsteking

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je vorige blaasontsteking volledig genezen is. De bacteriën zijn hardnekkig: ze hechten zich vast met kleine haartjes aan de blaaswand en urineweg. Vervolgens nestelen ze zich in de cellen die ze daar vinden. Eens ze in deze cellen zitten, zijn ze vaak immuun voor de natuurlijke afweermechanismen van je lichaam en voor antibiotica. De ontsteking zal dan telkens opnieuw de kop op steken.

Ook nierstenen en aangeboren afwijkingen kunnen aan de basis van een blaasontsteking liggen. De preventieve maatregelen zullen ook in dat geval geen effect hebben.

Veel drinken

Drink minimum 1,5 tot 2L per dag. Urine afdrijvende medicatie helpt echter niet.

Plas altijd voor het slapen gaan

Plas steeds na seksueel contact

Plas je blaas volledig leeg

Gebruik geen pessarium

Een goede hygiëne van het onderlichaam

Een correcte hygiëne wil zeggen je dagelijks wassen met water. Het gebruik van zeep of intieme sprays wordt dan weer afgeraden. Deze verstoren de natuurlijke zuurtegraad in de vagina waardoor bacteriën juist sneller kunnen groeien.

Veeg met toiletpapier steeds van voor naar achter

Dus van je urinebuis naar je aars toe. Zo wrijf je geen bacteriën in de urinebuis.

Draag geen te strakke broeken

Deze creëren een broeierig klimaat waarin bacteriën goed kunnen ontwikkelen en groeien. De lengte van je rok of broek heeft dan weer geen invloed op het ontstaan van een blaasontsteking. De oorzaak is namelijk een bacterie en geen koude.

Draag geen slipjes van synthetisch materiaal

Dit is een broeihaard voor bacteriën.

Drink dagelijks veenbessensap of vitamine C

Het sap maakt de urine zuurder en/of de wanden van de blaas glibberiger. Op die manier zullen de bacteriën sneller uitgewaterd worden.

Hoewel de werking van veenbessensap wetenschappelijk bewezen is, kan er geen eenduidige verklaring voor gegeven worden.

Bosbessenthee, witte dovenetelthee of berkenthee drinken

De desinfecterende werking hiervan is niet bewezen, maar het kan alleszins geen kwaad om dagelijks één tot twee tassen kruidenthee te drinken. Als het niet helpt ter preventie van een blaasontsteking, heb je tenminste je dagelijkse vochtopname verhoogt. Hierdoor stijgt dan weer je urineproduc




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *