Menu +

Maagzweer

MaagzweerEen maagzweer of ulcus is een beschadiging van het slijmvlies in je maag of twaalfvingerige darm. Je cellen produceren zoutzuur en als deze productie even misloopt of als de slijmlaag in je maag niet optimaal is, kunnen deze zure cellen letterlijk een gat in de slijmlaag slaan. De ontstane kater in de beschermende slijmvlieslaag noemt men een maagzweer.
In 90% van de gevallen is de oorzaak een bacterie. De Helicobacter pylori bacterie kan op amper zeven dagen tijd met medicijnen uit je lichaam geweerd worden. Je bent dan, meestal voorgoed, van je maagzweer verlost.

Symptomen

Scherpe pijn in de bovenbuik

Wanneer de zweer zich in je maag bevindt, zal de pijn na het eten het hevigst zijn. Bij een zweer in je twaalfvingerige darm heb je vooral pijn als je maag leeg is. ’s Nachts is dan de pijnlijkste periode. Dit wordt ook wel ‘hongerpijn’ genoemd.

Misselijkheid

Braken

Oprispingen, zuurbranden

Melk onderdrukt dit symptoom.

Verminderde eetlust en snel een opgeblazen, voldaan gevoel hebben

Gewichtsverlies

Vertraagde stoelgang

Speekselvloed

Slecht verdragen van bepaalde stoffen

Dit gaat vaak over koffie, kruiden of alcohol.

Bloed braken

Je braaksel zal dan zwart gekleurd zijn. Dit is vaak een symptoom van een vergevorderde maagzweer met mogelijks een maagbloeding tot gevolg. Bel onmiddellijk 112 als je veel bloed braakt.

Bloed in je ontlasting

Vermoeidheid

Meestal is dit een gevolg van bloedarmoede door langdurig bloedverlies. Contacteer onmiddellijk je arts als je dit ervaart.

Behandeling

Nu de behandeling van een maagzweer zo simpel en effectief is geworden, is er geen enkele reden om nog weken-, maanden- of jarenlang met een maagzweer rond te lopen. Ga met je symptomen onmiddellijk naar de dokter, zodat hij een correcte diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan opstarten.

Bovendien voorkom je door een tijdige behandeling op te starten dat je  complicaties ontwikkelt, zoals een maagbloeding, een doorboring van de maagwand of maagkanker.

Medicijnen

Een maagzweer wordt behandeld door een combinatie van drie medicijnen in te nemen gedurende zeven dagen. Twee ervan zijn antibiotica die de bacterie doden. De derde is een geneesmiddel tegen maagzuur. Dit maakt het maagsap tijdelijk minder zuur zodat het gat in de slijmlaag zich sneller kan herstellen. Na een week is de maagzweer voorgoed verdwenen. Is dit niet het geval, moet je zeker terug je arts contacteren.

Dieet

Je moet geen aangepast dieet volgen bij een maagzweer. Toch is het tijdens de eerste, pijnlijke dagen wel aan te raden om je voeding een beetje aan te passen. Vermijd alcohol, pikante kruiden, tabak, rauwe groenten en te vet of vezelrijk voedsel. Eet ook meerdere kleine, lichte maaltijden per dag in plaats van twee zware maaltijden.

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *