Menu +

Leukemie

Leukemie ziekteLeukemie is een vorm van bloedkanker, meer bepaald kanker aan de witte bloedcellen.

De binnenkant van je beenderen bestaat uit een zachte kern, beenmerg genaamd. In dat beenmerg zitten stamcellen. De stamcellen groeien uit tot de drie componenten van je bloed: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Je rode bloedcellen dienen om zuurstof doorheen je lichaam te transporteren. Je witte bloedcellen bestrijden infecties en je bloedplaatjes zorgen dat je bloed stolt. Nadat deze drie componenten gerijpt hebben in het beenmerg, komen ze in je bloedsomloop terecht. Wanneer je leukemie hebt, loopt er iets mis in het rijpingsproces van de witte bloedcellen, ook wel leukocyten genaamd. Bovendien maakt je beenmerg veel te veel leukocyten aan.




De witte bloedcellen rijpen niet correct en kunnen hierdoor hun taak, namelijk je lichaam beschermen tegen infecties, niet goed meer uitvoeren. Je zit dus met een enorm grote hoeveelheid slecht werkende leukocyten in je lichaam.

Doordat er zoveel witte bloedcellen in je bloed zitten, is er bovendien te weinig plek voor rode bloedcellen en bloedplaatjes. Mensen met leukemie hebben hier dus ook een tekort aan.

Er zijn veel verschillende types leukemie. De vier meest voorkomende soorten leukemie zijn ingedeeld op basis van het exacte type witte bloedcel dat aangetast is en op basis van hoe snel de ziekte uitbreidt:

Lymfatische leukemie wil zeggen dat de leukemiecel zich vormt tijdens de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel. Bij myeloïde leukemie ontwikkelen de leukemiecellen zich in de myeloïdelijn.

Bij acute leukemie zijn de leukocyten onrijp. Bij chronische leukemie heb je dan weer een te veel aan rijpe witte bloedcellen.

Zo krijg je volgende vier subtypes van leukemie:

Acute lymfatische leukemie (ALL), wat veel bij kinderen en jongvolwassen voorkomt.

Acute myeloïde leukemie (AML), dit type ziet men vooral bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud en bij mensen boven de 60 jaar.

Chronische lymfatische leukemie (CLL), dit treft vooral bejaarden.

Chronische myeloïde leukemie (CML), wat meestal voorkomt bij mensen tussen de 50 en 60 jaar.

Elk type vraagt zijn eigen, aangepaste behandeling en heeft een andere prognose. Over het algemeen kan men wel stellen dat chronische leukemie trager ontwikkelt, minder symptomen met zich meebrengt, een betere prognose geeft en een minder intensieve behandeling vraagt. Acute leukemie ontwikkelt zich dan weer zeer snel en kan zelfs op twee maanden dodelijk zijn als er geen intensieve behandeling wordt opgestart.

Symptomen van acute leukemie

De symptomen kunnen heel plots opkomen en worden vaak zeer snel erger.

Vermoeidheid

Duizeligheid

Kortademigheid

Bleekheid

Alle bovenstaande klachten komen door een tekort aan rode bloedcellen.

Een tekort aan bloedplaatjes veroorzaakt dan weer:

Spontante bloedingen

Snel blauwe plekken krijgen

 

Tot slot zorgt een tekort aan rijpe, witte bloedcellen voor een

Verhoogde vatbaarheid voor infecties

 

Andere klachten bij acute leukemie zijn:

Hartkloppingen

Koorts

Hoofdpijn

Overdadig zweten ’s nachts

Gebrek aan eetlust

Gewichtsverlies

 

Symptomen van chronische leukemie

Bij chronische leukemie verloopt het ziektebeeld meer geleidelijk. De symptomen kunnen lang uitblijven en worden in de loop der tijd erger.

Chronische leukemie heeft dezelfde symptomen als acute leukemie. Bovendien kun je ook nog last hebben van:

Druk op je maag

Een vol gevoel in je buik

Opgezwollen lymfeklieren

 

Dit komt doordat je milt, je lever en je lymfeklieren kunnen opzwellen ten gevolge van de leukemie.

Behandeling

Het type leukemie dat je hebt, zal grotendeels je behandeling bepalen. Vaak wordt er ook gekozen voor een combinatie van meerdere behandelingsopties.

Chemotherapie

Via een infuus of orale medicatie probeert men de leukemiecellen te vernietigen.

Radiotherapie

Met behulp van bestraling voorkomt men dat de leukemiecellen verder kunnen delen. Vervolgens sterven ze.

Signaaltransductieremmers

Door het signaal dat de leukemiecellen zich moeten vermenigvuldigen te remmen, wordt de aanmaak van nieuwe kwaadaardige cellen gestopt. Daarna sterven ze.

Immunotherapie

Via medicijnen wordt je eigen afweersysteem versterkt, zodat je de leukemiecellen zelf kan helpen bestrijden. Deze behandeling wordt meestal in combinatie met een andere therapie gebruikt in een poging de ziekte af te remmen of de symptomen te beperken.

Beenmergtransplantatie

Tijdens de transplantatie worden ongezonde beenmergcellen vervangen door gezonde. Deze gezonde cellen haalt men uit je eigen beenmerg of uit het beenmerg van een donor.

Stamceltransplantatie

Net zoals bij beenmergtransplantatie worden de ongezonde stamcellen vervangen door gezonde. Deze keer haalt men de gezonde cellen uit het bloed. De behandeling is bovendien minder ingrijpend dan een beenmergtransplantatie.




Blog

Revalideren na een nieuwe knie

Knieblessure

Een knieblessure of knieartrose kan slopend zijn. Of het nu komt door een actieve levensstijl, leeftijdsgerelateerde activiteiten of een andere reden, een nieuwe knie verandert uw leven. Voor veel mensen wordt het revalidatieproces na een nieuwe knieoperatie nog moeilijker door de bijkomende fysieke en psychologische uitdagingen. Maar als u weet hoe u zich staande kan […]

Help: wat te doen bij veelvoorkomende ziektes en problemen op reis

Vliegangst

Het is eindelijk zomervakantie en je hebt er zin in, want je gaat op reis. Je wilt optimaal genieten van je welverdiende vakantie en zorgeloos op reis gaan, maar soms lukt dat niet helemaal. Er zijn allerlei problemen die op kunnen duiken tijdens je vakantie: van vliegangst tot een voedselvergiftiging op een verre bestemming. In […]

Wat is nodig bij knie- of heuplachten?

knie of heuplachten

Het is natuurlijk erg vervelend als je dagelijks pijn ervaart. Helaas is dit vaak het geval bij knie- en heupklachten. Deze klachten kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Het vervelende van deze klachten is dat ze soms veroorzaakt worden door andere aandoeningen elders in het lichaam. Gelukkig zijn er verschillende acties die ondernomen kunnen worden […]

Verslavingszorg met begeleiding zo lang dat gewenst is

Verslavingszorg met begeleiding

Verslavingszorg is een tak van de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen met een verslaving. Door een totaal aanpak aan te bieden aan personen met een verslaving ontstaat kwalitatief hoogstaande verslavingszorg. Als je contact opneemt met de verslavingskliniek krijg je eerst een intakegesprek. Het intakegesprek is bedoeld om kennis te maken en hierbij wordt de […]

Corona op z’n retour: wat wordt wel niet gedekt bij ziekenhuisopname?

Ziekenhuisopname

Langzaamaan bewegen we ons richting het einde van de pandemie. Het maakt dat steeds meer mensen vragen hebben over de dekking van hun verzekering tegen kosten die voortkomen uit een besmetting met COVID-19. Worden de kosten voor een ziekenhuisopname volledig vergoed als ik mij niet heb laten vaccineren? Welke kosten betaal ik zelf bij een […]

Ziekte in de eigen woning voorkomen doe je zo!

Lucht filter

Wanneer je je bezighoudt met de (her)inrichting van de eigen woning, dan is de gezondheid van de woning een van de dingen die altijd centraal dient te staan. DIt komt omdat we ontzettend veel tijd in de eigen woning doorbrengen. Wanneer de woning niet ‘gezond’ genoeg is, dan kan er namelijk al snel schade aan […]

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

bekkeninstabiliteit

In de zwangerschap komt pijn in het bekken vaak voor. Zo’n 50 procent van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Wij delen een aantal praktische tips en oefeningen met je.   Veel voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit […]

Wat te doen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben iedere maand weer last van buikpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel door de menstruatie. Buikpijn en krampen bij de ongesteldheid worden veroorzaakt door de samentrekkende baarmoeder. De baarmoeder trekt samen om het slijmvlies naar buiten te laten gaan. De mate van de klachten verschilt per persoon. Wat kun je doen bij menstruatiepijn? […]

Klachten door luchtvochtigheid

Klachten door luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid – dat wil je voorkomen in huis. Op internet zijn er tal van trucs en tricks te vinden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden, maar waarom is dit nu zo belangrijk? Zowel te veel als te weinig vocht in de lucht is slecht […]

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *