Menu +

Hersentumor

Hersentumor ziekteZoals het woord zelf zegt, is een hersentumor, ook wel intracranieel neoplasma genoemd, een tumor in de hersenen. Deze ontstaat in het centrale zenuwstelsel: in de hersenen of het ruggenmerg. Een tumor is een gezwel dat aan overmatige celdeling doet. Dit gezwel kan zowel goed- als kwaadaardig zijn.

Goedaardige gezwellen zetten zich niet verder in andere lichaamsdelen, terwijl kwaadaardige tumoren zich gaan verspreiden over het ganse lichaam. Helaas kunnen ook goedaardige hersentumoren dodelijk zijn als ze tijdens hun groei het hersenweefsel wegdrukken en de hersenen beknellen. De hersenen zullen dan langzaamaan stoppen met functioneren.
Er zijn wel 120 soorten hersentumoren. De mate van kwaadaardigheid van een tumor wordt uitgedrukt in graden. De symptomen, de behandeling en de kans op herstel worden allemaal bepaald door de locatie van het gezwel, de grootte van het gezwel, het tempo waarin het gezwel groeit en de graad van kwaadaardigheid.

Symptomen

Door de druk op je hersenen worden een aantal levensfuncties aangetast of uitgeschakeld. Dit kan tot allerlei lichamelijke en psychische symptomen leiden. De eerste symptomen, die al in een vroeg stadium herkenbaar zijn, zijn:

Hoofdpijn

Aanhoudende hoofdpijn die steeds erger wordt.

Misselijkheid en braken

Duizeligheid

Bewustzijnsdalingen of –verlies

Concentratieproblemen

Evenwichtsproblemen

Tintelingen, een abnormaal gevoel of juist gevoelloosheid in je ledematen of gelaat

Kleine spiertrekkingen

 

Vanaf dat de tumor druk begint uit te oefenen op het gezonde hersenweefsel, kunnen er extra symptomen bijkomen. Deze symptomen zijn duidelijker en doen sneller een alarmbel rinkelen:

Verminderd gezichtsvermogen of dubbel zien

Verminderd gehoor

Spraakproblemen

Epilepsie

Dit kan zich zowel in schokken, als in spraakproblemen of verandering in je gevoelssensaties uiten.

Persoonlijkheids- of karakterwijzigingen

Hieronder vallen gemoedsschommelingen, gedragsveranderingen en mentale retardatie. Je omgeving zal dit waarschijnlijk eerder opmerken dan jijzelf. Je reacties zullen anders zijn dan ze van jou verwachten.

Geheugenverlies

Moeilijkheden met reken, lezen, schrijven of abstraheren

Krachtsvermindering

Coördinatiestoornissen

Verandering van geur en smaak

 

Wanneer je ongerust bent of meerdere symptomen herkent, neem dan contact op met je huisarts. Hij zal je kunnen vertellen of de symptomen inderdaad op een hersentumor wijzen of op een andere ziekte. Bovendien zal hij je doorverwijzen indien nodig.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties. Meestal zal er gekozen worden voor een combinatie hiervan. De uiteindelijke keuze ligt bij jezelf, maar je zal hierbij geadviseerd worden door een heel team aan specialisten. Een oncoloog, neurochirurg, neuroloog, radioloog, radiotherapeut en een psycholoog zullen elk waken over de juiste behandelmethode. Dit multidisciplinair medisch consult (MOC) garandeert dat er met elk aspect van je leven en gezondheid rekening wordt gehouden, aangezien elke specialist een behandelmethode zal adviseren vanuit zijn eigen expertise. Het resultaat van dit overleg wordt aan de patiënt meegedeeld zodat die een doordachte beslissing kan nemen.

Chirurgie

De chirurg maakt een opening in je schedel, een craniotomie, om zo de tumor te kunnen verwijderen zonder het omliggende gezonde hersenweefsel te raken. Naargelang de locatie van het gezwel is het niet altijd mogelijk om hem volledig te verwijderen. Bovendien kan de chirurg geen gezond hersenweefsel wegnemen dat vlak naast de tumor ligt, om zo een marge te creëren, omdat je geen hersenweefsel kan missen. Vanuit de resterende tumorcellen kan altijd een nieuwe tumor groeien, daarom wordt er achteraf vaak nog radiotherapie gegeven om de rest van de tumor te verkleinen of vernietigen.

Radiotherapie

Een bundel van ioniserende stralen wordt op het gezwel gericht. De straling zal de kankercellen vernietigen of de groei ervan vertragen. De omringende cellen zullen ook bestraald worden, maar zij hebben er minder last van dan de zieke cellen. Bovendien herstellen gezonde hersencellen zich veel beter.

Deze behandeling is op zich pijnloos. Het kan wel wat ongemakkelijk aanvoelen, omdat je hoofd wordt vastgezet met behulp van een masker zodat je niet kan bewegen tijdens de bestraling.

Een andere manier van radiotherapie is brachytherapie. Hierbij wordt er via een sonde of een kleine chirurgische ingreep een radioactief implantaat op de plek van de tumor ingebracht.

Chemotherapie

Bij chemotherapie krijg je een kuur van medicijnen toegediend. Dit kunnen pilletjes zijn die je moet slikken of een infuus dat je in het ziekenhuis krijgt. Ook hier is het de bedoeling om de kankercellen te vernietigen of hun groei te remmen.

Anti-angiogenesetherapie

Men stopt de bloedtoevoer naar de hersentumor waardoor het gezwel zonder zuurstof en voedingsstoffen komt te zitten.

Op dit moment is men ook een medicijn aan het ontwikkelen dat de vaatgroei in een tumor afremt.

Immunotherapie

Dit is een experimentele techniek die op dit moment enkel aanvullend gebruikt wordt na chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Via medicijnen wordt je natuurlijk afweermechanisme zodanig versterkt dat het zelf kankercellen kan aanvallen. Dit medicijn wordt in een labo individueel gemaakt op basis van de eigen tumorcellen.

Dan zijn er ook nog behandelingen gericht op het bestrijden van de symptomen, maar niet op het verwijderen of vernietigen van de tumor zelf:

Steroiden

Deze verlagen de druk op de hersenen doordat de vochtophopingen gaan verkleinen. Het is een ontstekingsremmend medicijn.

Anti-epileptica

Medicatie tegen misselijkheid

Antidepressiva

Soms kan een gesprek met een psycholoog ook helpen.

Pijnstillers

Het is beter pijnstillers te nemen dan de held te willen uithangen. Wanneer je de pijn wegneemt, heeft je lichaam meer energie om te vechten tegen de kwaadaardige cellen. Bovendien verkleint het de kans op een depressie.

 
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *