Menu +

Buikgriep

Buikgriep ziekteBuikgriep is geen echte griep. Het is een verzamelnaam voor alle maag- en darmontstekingen, ook wel gastro-entiritis genaamd. Wanneer er enkel sprake is van een ontstoken maag, noemt men dit gastritis. Een darmontsteking wordt dan weer enteritis genoemd.
Bij buikgriep zijn de slijmvliezen in je maag of darmen ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het het gevolg van een virus. Bij baby’s en peuters is dit meestal het rotavirus. Volwassenen worden dan weer getroffen door het norovirus. Beide virussen komen vooral in de winterperiode voor. Buikgriep kan echter ook door een bacterie veroorzaakt worden, zoals salmonella of campylobacter. Tot slot is een parasiet ook een mogelijke veroorzaker van buikgriep.

Buikgriep is doorgaans geen ernstige ziekte. Het is een goedaardige aandoening, met als meest ernstige complicatie uitdroging. Vooral bij kinderen en ouderen dient men hier alert voor te zijn.

Symptomen

Naargelang de oorzaak van de buikgriep, kunnen de symptomen verschillen. Wanneer een bacterie aan de basis ligt, is de ziekte doorgaans heftiger, zijn de klachten ernstiger en duurt het langer vooraleer je genezen bent.

Diarree

Waterige stoelgang en dit meerdere keren per dag.

Verminderde eetlust

Buikpijn

Dit kunnen ook krampen zijn.

Borrelende darmen

Een onrustige maag

Misselijkheid

Overgeven

Duizeligheid

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Koorts

Spierpijn

Behandeling

Doorgaans is er geen behandeling nodig en genees je vanzelf weer van buikgriep. Dit zowel bij een virale als een bacteriële besmetting. De symptomen verdwijnen of minderen na een tweetal dagen. Enkel kinderen en ouderen kunnen tot een week ziek zijn van buikgriep.

Een doktersbezoek is niet noodzakelijk wanneer een gezonde volwassene buikgriep krijgt. Er zijn wel enkele situaties waarbij je toch een dokter moet contacteren:

  • Als iemand uit een risicogroep symptomen van buikgriep krijgt: kinderen, ouderen…
  • Als je tekenen van uitdroging vertoont; zoals zeer weinig plassen, een droge mond, droge huid, futloosheid, droge ogen, sterk ruikende urine, dorst, diepliggende ogen of een ingetrokken fontanel bij een baby.
  • Bij zeer hoge koorts of diarree die langer dan drie dagen aanhoudt.
  • Wanneer er bloed in je ontlasting zit.

Zorg vooral goed voor jezelf:

Drink extra

Drink twee tot drie liter per dag. Drink na elke toiletbezoek een glas. Indien dit niet goed gaat doordat je misselijk bent, probeer dan elke tien minuten een slok te drinken.

Je drinkt best water, thee, bouillon of rijstwater. Frisdrank en fruitsap zijn niet aan te raden. Light dranken zijn zelfs erg slecht. Baby’s geef je een extra borst- of flesvoeding, eventueel een beetje verdund met water.

Wanneer iemand uitdrogingsverschijnselen vertoont, zal de dokter speciale drankjes aanraden. ORS is een voorbeeld van zo’n rehydratievloeistof.

Je mag normaal blijven eten als je eetlust hebt.

Wanneer je zelf voelt dat je je voeding moeilijk kan verteren, kies dan voor lichte gerechten zoals yoghurt, toast of soep.

Medicijnen

Normaal moet je geen geneesmiddelen innemen tegen buikgriep. Enkel een bacteriële infectie wordt af en toe behandeld met antibiotica.

Een middel tegen diarree mag je innemen, maar niet meer dan twee dagen op een rij. Soms is dit wel handig om uitdroging door lopende stoelgang te voorkomen.

Medicijnen tegen braken worden dan weer afgeraden!

 
Loading...

2 reacties op Buikgriep

  1. Ik ben 17 en ik denk dat ik buikgriep heb maar ik heb van de lijst met sysymptomen slechts een paar klachten 1 met de dag erger wordende hoofd pijn vooral als ik mijn hoofd beweeg. 2 kramp in mijn buik maar alleen als ik eet drink of dat pas gedaan heb 3 onrustige maag/darmen maakt na het eten/drinken de hele tijd geluid 4 pijn bij het plassen . Maar voor de rest voel
    Ik me helemaal niet ziek daarom vraag ik me af of het wel echt buikspier is want ik heb geen koorts ben suf of heb diarree.

    P.s. ik heb dit van af dinsdag 20 januari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *